Bosbende

Juf Karen
1e leerjaar

In de lagere school volgend de leerkrachten hun klas 2 jaar op (per graad)

We starten de dag met een “gelukkige goeiemorgen”!

We vertellen elkaar hoe we ons voelen en de nieuwsjes van de dag. Daarna is het takentijd en leren we in duo van en met elkaar. De natuurspotters gaan het weer bekijken, de natuurbeschermers maken de vuilnisbakken leeg, de dagweters kijken welke dag het is, de school-reporters gaan op zoek naar nieuwsjes in de school,…

Dan gaan we aan de slag met een eigen plannetje. Een voorbeeld: ik heb een vergrootglas meegenomen en ik onderzoek hoe het komt dat dit dingen vergoot maar ik maak ook kleine tekeningen zodat andere kinderen met mijn vergrootglas kunnen zien wat ik getekend heb. We presenteren dit achteraf aan elkaar zodat we het geleerde aan elkaar kunnen doorgeven.

Na de speeltijd gaan we rekenen, lezen en schrijven. We doen dit allemaal zo onderzoekend en nuttig mogelijk. We leren dat het belangrijk is om te kunnen werken met getallen want anders kunnen we niet berekenen hoe breed onze gang is. We krijgen een uitnodiging en om die te kunnen lezen moeten we onze letters kennen.

We leren schrijven want anders kunnen we geen nieuwjaarsbrief schrijven,…

‘s Middags eten we onze boterhammetjes gezellig op in de klas en genieten we van elkaars gezelschap.

Na de middag gaan we met de duodozen aan de slag waarin we de wereld per twee verkennen. Allerlei thema’s komen aan bod zoals gezondheid, verhuizen, het gezin,… De takentijd van ‘s morgens wordt hier ook verder uitgediept.

We sluiten af in de kring en overlopen de dag. Wat hebben we vandaag geleerd en wat was het mooiste moment? Samen zin krijgen in meer leren, daar streven we naar in de bosbende!