OUDERBETROKKENHEID

In een Freinetschool is er sprake van een positief engagement tussen ouders en leerkrachten in het belang van onze kinderen.  

Samen zorgen ouders en leerkrachten voor een positief leef- en leerklimaat om de leerlingen te begeleiden in hun totale ontwikkeling. Ouders en school zijn samen verantwoordelijk voor de opvoeding en ontwikkeling van het kind, deze gedeelde verantwoordelijkheid vraagt een vlotte communicatie tussen beide partijen. We gaan er vanuit dat we kunnen leren van elkaar, de ouders van de school alsook de school van de ouders.  

Engagement is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Naar het Toverbos gaan hoort een bewuste keuze te zijn. Ouders dragen in het Toverbos hun steentje bij aan het ‘samen school maken’: ondersteunend, adviserend maar niet beleidsmatig  beslissend of sturend. Het spreekt voor zich dat de kwaliteit van onze school aanzienlijk verhoogd als elke ouder, waar mogelijk, zijn persoonlijke kwaliteiten voor een stukje inzet ten voordele van de kinderen. Zo kunnen we onze kinderen zowel inhoudelijk als materieel van een rijke leeromgeving voorzien.  

Tijdens de schooluren rekenen we bij bepaalde activiteiten graag op de medewerking van ouders. Denk bijvoorbeeld aan: begeleiding bij uitstappen, hulp bij ateliers, … de leerkrachten blijven echter wel instaan voor de pedagogische kant, zij vragen de ouders om hen bij bepaalde taken te ondersteunen.  

tOVERBOSCOMITé

Wordt lid van ons Toverboscomité. Samen zorgen we voor leuke activiteiten, organiseren we verkopen en zorgen we voor een fijne sfeer op school.

We vergaderen een aantal keer per schooljaar, in de leraarskamer. Met het geld dat we inzamelen kopen we fijne, leerrijke materialen voor de school.

Elke klas heeft een klasouder, een ouder die de leerkracht helpt met het organiseren van vervoer, begeleiding bij uitstappen, leuke ateliers, … Maar die ook een makkelijk aanspreekpunt is voor andere ouders.

2 keer per schooljaar organiseren we een klasbabbel waar alle ouders op worden uitgenodigd. Tijdens deze klasbabbels krijg je informatie over de werking van de klas en welke wilde plannetjes er nog lopen in de klas.

Al de klasouders komen ook 2 keer per jaar bijeen, om samen met directie en een aantal leerkrachten, te bespreken wat er in de klas leeft. Wat er uit de klasbabbels is gekomen. De ouderraad is dus enkel voor de klasouders.

ouderraad

SCHOOLraad

De schoolraad wordt elke 4 jaar herkozen en bestaat uit 3 ouders, 2 gecoöpteerde (mensen die binding hebben met het onderwijs), 3 leerkrachten en de directie.

Dit is een adviesorgaan die samen vergaderen over de schoolwerking. Iedereen kan zich hiervoor kandidaat stellen.